> Succesvol traject ‘Duaal bol’ voor jonge statushouders wordt voortgezet

Succesvol traject ‘Duaal bol’ voor jonge statushouders wordt voortgezet

Vandaag, 1 september 2020, start de tweede groep jonge statushouders met ontdekken in welke branche ze in de toekomst gaan werken terwijl ze nog bezig zijn met inburgeren en een MBO-opleiding volgen. Alle deelnemers van de eerste groep hebben in februari 2020 hun arbeidsmarkt oriëntatiefase afgerond en zijn aansluitend gestart met de opleiding en stage in het door hun gekozen profiel. 

Lees hier het verhaal over de ervaring van Tiebe, een jonge statushouder uit de eerste groep.

Mijn naam Tiebe Habtab ik ben 21 jaar oud en ik kom uit Eritrea. In Eritrea woonde ik samen met mijn familie met mijn twee zusjes en twee broertjes. 
Mijn vader is timmerman en mijn moeder zorgt voor ons gezin. Ik ging in Eritrea naar school en In 2015 ben ik naar Nederland gekomen. Ik verblijf nu zelfstandig in Wessem, en voor hulp kan ik bij mijn docent komen en andere mensen. Ik werk bij McDonalds in Roermond. Ik vind dat een mooie plek en de mensen waarmee ik werk zijn erg vriendelijk. In Eritrea heb ik samen met mijn moeder een klein winkeltje gehad. Ik wilde altijd al verkoopster worden en daarom ben ik sinds vorig jaar aan een opleiding begonnen bij 'Gilde Opleidingen', op niveau 1. Dit samen met nog meer anderstalige jongeren in de Duaal groep. We hebben eerst allerlei profielen bekeken en ik heb gekozen voor retail.

Ik heb 5 maanden stage mogen lopen bij het Kruidvat in Roermond. Dat ging heel erg goed. Ik vond het ook leuk. Intussen heb ik zelf mijn Inburgering gehaald en geregeld. Ondanks Corona heb ik al mijn toetsen ook gehaald. Dit schooljaar start ik in de reguliere groep 'Retail' en hoop in februari mijn diploma te gaan halen.

Dit traject kwam tot stand in samenwerking met de Midden-Limburgse gemeenten en het project Talent in Bedrijf van Gilde Opleidingen.
Leerwerkloket:  Servicepunt Leren en Werken Midden-Limburg